Hartworm

Hartworm is een bepaalde worm (Dirofilaria immitis) die kan voorkomen in het lichaam van uw hond.


 

De Hartworm
De hartworm (Dirofilaria immitis) is een worm die voorkomt bij de hond en, zij het in mindere mate, bij de kat. Tot voor kort was het een aandoening die voornamelijk in Zuid-Europa voorkwam. De laatste tijd rukt deze infectie op richting het noorden en de ziekte wordt inmiddels tot halverwege Frankrijk aangetroffen. Als uw huisdier besmet is met de hartworm duurt het 7 maanden voordat de larven volwassen zijn.
Het kan dus langer dan één jaar duren voordat de hond symptomen van een besmetting begint te
vertonen!
De symptonen van een besmetting met hartworm kunnen bestaan uit:

* Een zachte hoest die verergert bij inspanning
* Verminderd uithoudingsvermogen
* Lusteloos
* Gewichts en conditieverlies
* Bloed ophoesten
* Flauwtes

Het vaststellen van een besmetting met hartworm is geen eenvoudige zaak. Ook de behandeling van een besmet dier valt niet mee: De volwassen wormen moeten gedood worden en dit brengt een aanzienlijk risico op embolieën met zich mee: Kleine stukjes van de dode worm die kunnen vastlopen in de longvaten. Hierdoor is een periode van 5 weken strikte hokrust noodzakelijk. Het is dus beter en eenvoudiger om aan hartworm preventie te doen.
  

Besmetting
Hartworm wordt overgebracht van hond tot hond via de bloedzuigende muskiet. Als een besmette hond gestoken wordt door een mug, zuigt deze bloed met microscopische kleine wormpjes, microfilarien. Deze microfilarien groeien door in de maag van de mug. De mug steekt een andere hond en brengt via de steek de microfilarien in het lichaam van deze hond. Via het bloed laten ze zich meevoeren naar het hart waar ze zich vastzetten, uitgroeien tot volwassenen en microfilarien produceren. Als er veel wormen in het hart zitten functioneert het niet meer goed en krijgt de hond klachten.

Aangezien de ziekte dus alleen via de muskiet overgebracht kan worden en deze niet in Nederland voorkomt, hoeft u niet bang te zijn dat uw hond de ziekte kan overbrengen op uw andere huisdieren.

Symptomen
Er treden klachten op doordat de wormen beschadigingen veroorzaken aan de wand van het hart en de grote longslagaders.

In het eerste stadium van de ziekte heeft de hond bijna geen symptomen. Het uithoudingsvermogen vermindert en er wordt een keertje gehoest. Later treden er ernstigere klachten op, zoals gewichtsverlies, leververgroting, vocht in de buikholte en ademhalingsproblemen. Bloedarmoede kan het gevolg zijn van beschadiging van rode bloedcellen en nierbeschadiging.

Als het hart ernstige beschadigingen oploopt, kan de hond uiteindelijk overlijden.

Diagnose
Bij klachten ga je natuurlijk naar de dierenarts.

De ziektesymptomen wijzen op een hartaandoening en op een foto van de borstholte worden vaak de verwijde longslagaders al gezien samen met vocht in de longen en een vergroot hart.
Daarnaast kan de diagnose nauwkeuriger worden gesteld met behulp van een echografie, het maken van een ECG (Electro Cardiogram) en bloedonderzoek.

In bloeduitstrijkjes kunnen soms de kleine larfjes worden waargenomen en er bestaan sinds enkele jaren bloedtesten, die de aanwezigheid van larfjes kunnen aantonen.

Behandeling
Er zijn 2 manieren om de hond te behandelen tegen hartworm.

De ene is dat je de hond behandeld met injecties immiticide in de spieren. Deze injecties doden de wormen. Deze behandeling is echter niet zonder risicos, omdat de dode wormen in de bloedbaan terecht komen. Er kan dan een verstopping in de aders (trombose) komen met de dood tot gevolg. En het hart kan door de plotselinge dood van alle wormen gaan lekken, wat een snelle dood tot gevolg kan hebben. Wij  adviseren  deze behandeling niet.

De andere behandeling is met Stronghold pipetjes.

Elke maand geef je de hond een pipetje waardoor de larfjes dood gaan. De volwassen wormen kunnen tot 7 jaar leven en zullen vanzelf dood gaan.De dode wormen sterven langzaam en 1 voor 1 waardoor er niet zo een groot gevaar is om een verstopping in de ader te krijgen. Jaarlijks testen kan de behandeling verkorten.

 

- Tekst van Anita Pennings -


 

 

 

Het beste is het dier hiervoor te beschermen m.b.v. Stronghold of Advocate, dit doodt de larfjes voordat ze kunnen uitgroeien tot volwassen wormen. We adviseren u om met Stronghold/Advocate kort voor vertrek te beginnen en dit iedere 4 weken toe te dienen en ermee door te behandelen tot een maand na terugkomst van vakantie.
Stronghold/Advocate werkt tevens tegen vlooien, spoel- en haakwormen,schurft en oormijt

Dierenkliniek De Zon

 

Terug